Annons

Annons

10 glutenfria alternativ

Här är en smidig snabb-guide till dig som vill laga mat utan gluten.

Annons

shutterstock_183226319

Buljong
Det finns glutenfria alternativ, men läs innehållsförteckningen noggrant om du har celiaki. Bäst – och godast! – är att koka egen buljong.

Flingor
Flingor görs ju ofta av majs, men innehåller vanligtvis även maltextrakt. Välj särskilda glutenfria flingor och müsliblandningar, eller gör din egen müsli.

Gröt
Koka gröt på flingor av 100 procent ren havre, quinoa, hirs eller bovete.

Knäckebröd
Köp glutenfritt fröknäcke eller baka själv enligt glutenfria recept.

Kryddmixer
Det finns glutenfria alternativ, men läs innehållsförteckningen noggrant om du har celiaki. Bäst är att blanda egen.

Kött & chark
Tänk på att blandade produkter som korv, blodpudding och leverpastej osv ofta kan innehålla gluten. Läs noga på innehållsförteckningen.

Mjöl
Välj färdiga glutenfria mjölmixar eller naturligt glutenfritt majsmjöl, rismjöl, durramjöl, bovetemjöl. Istället för gluten i bröd (för viskositet) använd fiberhusk eller pofiber.

Pasta
Välj glutenfri pasta baserad på t ex majs eller ris.

Redning
Använd potatismjöl eller majsmjöl som är naturligt glutenfritt.

Ströbröd
Det finns glutenfria ströbröd att köpa i mataffärerna. Du kan också göra eget ströbröd av glutenfritt bröd. Du kan också använda t ex kakao, kokos eller cornflakes när du behöver bröa en form.

 Av Sofia Antonsson Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons