Annons

Annons

5 goda vanor du får med matlådan

Att ha med matlåda till jobbet istället för att köpa utelunch varje dag kan göra underverk för såväl plånboken som miljön och hälsan. Med några enkla knep kan vem som helst få in den goda vanan.

Det finns två sorters människor på en arbetsplats. De som flitigt tar med sig matlåda och de som lever på hämtmat.

Fördelarna är många när det kommer till att ta med sig egen lunch. Inte bara sparar du pengar, du har dessutom stenkoll på vad du får i dig och kan medvetet välja bort både överflödiga kalorier och alldeles för mycket salt eller tillsatt socker. Som en bonus blir det mindre matsvinn hemma, i form av rester som inte äts upp och slutligen slängs.

Annons

Bild: IBL

5 vanor människor med matlåda ofta har gemensamt:

1. De planerar sin matlagning

Du har tre val om du vill börja ta med matlåda till jobbet; förbered veckans lådor redan under helgen, laga varje kväll eller gå upp en timme tidigare på morgonen och förbered innan du går hemifrån. Testa och hitta sättet som passar dig, din personlighet och livsstil bäst. Det handlar bara om att få in vanan.

2. De varierar sina matrester

Att äta samma sak till lunch som du åt kvällen innan kan bli tröttsamt i längden. Knepet är att lära sig variera sina matrester och kunna förvandla måltiderna till något nytt. Tortillabröd kan förvandla en gryta till en matig wrap och din gamla pasta kan utgöra basen i en fräsch sallad. Det bästa av allt är att det här inte ens tar särskilt mycket extra tid.

Bild: IBL

3. De äter inte vid skrivbordet

Kanske är utelunch ett sätt att slita sig från skrivbordet en stund? Alla kan behöva en paus från arbetsytan – oavsett om de har matlåda eller inte. Se därför till att gå ifrån skrivbordet när det vankas lunch. De flesta arbetsplatser har trots allt ett lunchrum och när vädret tillåter är det både skönt och uppfriskande att äta utomhus.

4. De är väl förberedda

Tricket är att packa ner något du gillar i lagom mängd, så som jordgubbar, goda nötter eller varför inte några rutor mörk choklad, som du kan avnjuta när suget sätter in. På så vis har du något roligt att se fram emot efter lunchen – och du slipper bli så akut sötsugen att du går loss på godishyllan i närmsta kiosk.

Bild: IBL

5. De planerar en fridag (eller två)

Att ha med sig matlåda varje dag och varje vecka är kanske en aning optimistiskt. Även de bästa och mest rutinerade matlådemänniskorna är flexibla och går på lunchdejt eller köper takeaway då och då. Dock har de som vana att ha med sig låda minst några dagar varje vecka.

Bild: IBL

Svårt att komma på vad du ska ha i matlådan? Vi har massor av bra recept. Gratänger, soppor och lasagne är exempel på praktisk matlådemat.

Eller botanisera fritt bland alla våra recept!

Text: Mikaela Råberg, MåBra
Källa: Health

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…