Annons

Annons

63 tips för friskare hår

Kyla, blåst och mössa sliter på hår och hårbotten. Inför vintern måste vi därför ta hand om håret på bästa möjliga sätt. Varsågod, här bjuder vi på 69 tips för friskare hår!

Annons

har

Tvätta sällan
1. Tvätta inte håret för ofta eftersom du då sköljer bort det mesta av kroppens egna oljor som är viktiga för håret. Tvätt varannan dag eller ännu mer sällan är det bästa.

Anpassade produkter
2. Tvätta håret med rätt produkter. Schampo och balsam bör vara anpassade efter din hårtyp och hårbotten. Fråga din frisör om du är osäker.

Balsam viktigt
3. Glöm inte att använda balsam. Efter schamponering är hårstrået extra känsligt eftersom fjällskiktet är öppet. Balsamet sluter strået och ger det tillbaka sin glans.

Skölj kallt
4. När du tvättar håret avsluta med att skölja det i kallt vatten. Det tillsammans med balsamet hjälper till att sluta strået samt sätter igång blodcirkulationen i hårbotten.

Nygammal trend
5. Hört talas om No poo-metoden? Förespråkarna hävdar att man får friskast hår om man slutar tvätta det helt med vanligt schampo. Schampot tar nämligen bort hårets naturliga oljor och tvingar hårbotten att producera mer olja och så är man fast i en ond cirkel. Nyfiken? Se: nopoo.se

Behåll färgen
6. Använd schampo och balsam för färgat hår om du har färgat håret. Det låser nämligen fast färgpigmenten.

Tensin-och sulfatfritt
7. Kliar hårbotten och det inte är mjäll? Innan du söker hjälp testa att använda schampo utan tensider och sulfat.

Stärk med keratin
8. Använd gärna schampo som innehåller Keratin som är bra för hårets återuppbyggnad.

Packa in håret
9. Lägg i en hårinpackning minst en gång i veckan. Vira en handduk runt huvudet och låt verka, det är inte farligt att låta det verka längre än vad som står angivet på förpackningen.

Krama ur
10. Krama ur vattnet istället för att gnugga och frottera när du ska torka håret. Det kan orsaka skador i forma av kluvna hårtoppar och allmänt risigt hår.

Borsta ofta
11. Borsta, borsta, borsta håret, länge och minst en gång om dagen. Det är nyttigt både för hår och hårbotten eftersom det sätter igång blodcirkulationen.

Borsta naturligt
12.  Satsa på en bra hårborste i naturhår. Kostar något mer men är värt pengarna.

Värmeskydda håret
13. Plattång, hårfön, locktång sliter mycket på håret. Använd alltid en värmeskyddande spray när du utsätter håret för hög värme.

Ultimat värme
14. Den ultimata hårvärmen för ett hårverktyg ligger på 185 grader. Många hårverktyg har automatisk inställning på just det gradantalet.

Snabb uppfräschning
15.  Börjar din hårfärg bli matt men du är inte riktigt redo för att färga håret? Fräscha upp det med en färgad inpackning.

Ljusare nyans
16. När du väljer hårfärg, välj gärna en nyans ljusare än vad du brukar eftersom de flesta ser sig själva som mörkare än vad de egentligen är.

Fyllig frisyr
17. En välklippt, uppklippt frisyr gör mycket för utseendet. En page eller en bob är frisyrer som ger volym, det gör också en spretig kortklippt frisyr. Även slingade hårstrån gör att håret känns mer fylligt.

Lyft med spray
18. Lyft upp håret från hårbotten med en volymspray. Spraya och föna helst med håret upp och ner.

Stekvarning
19.  Ska du använda plattång och har lagt i en vårdande produkt i håret, se då till att håret torkat innan du använder plattången. Annars riskerar du att håret ”steks” sönder mellan plattorna.

Massera mera
20. Massera hårbotten minst tre minuter dagligen för att öka blodcirkulationen och få håret att växa snabbare.

Göm smutsen
21. Två sätt att dölja otvättat hår: Göm håret i en fläta eller använd ett torrschampo som ger volym och fräschar upp hår och hårbotten.

Dölj utväxten
22. Testa slingor. Ett grått hår med fina slingor är ett sätt att dölja utväxt eftersom den inte blir så markerad på slingat hår.

Färgförberedd
23. Om du har rester kvar från tidigare färgningar i håret är risken att den nya färgen inte blir som du har tänkt dig. Ha det i bakhuvudet så att du inte blir besviken.

Färguppehåll
24. Färga och permanenta inte håret för nära inpå varandra. Vänta minst en månad mellan behandlingarna, ett hår växer ca 1 cm på en månad.

Skonsamma papiljotter
25. Varför inte plocka fram dåtidens papiljotter för extra volym. Fungerar utmärkt då som nu och sliter inte alls på håret. Hittar du inte dina gamla så kan du köpa nya, bland annat på kosmetikakedjan Kicks.

papiljotter

Glansigt hår
26. När håret blir äldre tappar det ofta sin glans. Hjälpen mot det är en glansgivande stylingprodukt t ex en glansspray.

Badmössan på!
27. Besök på simhallen? Tänk på att kloret ären riktig hårbov. På med badmössa eller tvätta håret ordentligt direkt efteråt.

Praktisk balsam
28. En så kallad Leave-in-spray är perfekt att använda om man har bråttom eftersom den inte behöver sköljas ur och får dessutom extra lång tid på sig att verka.

Regelbundna klipp
29. Klipp topparna regelbundet och gör gärna en genomklippning efter sommarens sol- och bad och efter vinterns mössbärande då håret slits som mest.

Testa löslugg
30.  Sugen på att skaffa lugg men vågar inte klippa till? Glitter säljer lösluggar för 149 kr/st i blont, brunt eller svart som man fäster i sitt eget hår med ett clip.

lugg

Dämpa gula toner
31. Byt ut ditt vanliga schampo mot ett så kallat silverschampo som innehåller färgpigment. Det motverkar och dämpar olika gulaktiga toner och ger håret en svalare grå ton.

Dölj hårfästet
32. Ett effektivt sätt att dölja ett ojämnt hårfäste är att klippa en tunn lugg.

Föna på småfuktigt
33. Om du fönar håret och vill ha volym blir det mest effektivt på småfuktigt hår.

Fokus på ögonen
34. Dra uppmärksamheten till dina ögon, klipp en lugg som slutar precis under ögonbrynen.

Rakare hår
35. Få rakare hår genom att rikta fönen åt det håll du borstar håret.

Tunt blir tjockt
36. Få tunt hår att verka tjockare genom att göra slingor eller en helfärgning, båda får håret att se fylligare ut.

Testa kort
37. Testa en kort frisyr: Nåla upp hårtopparna om du har långt hår för en fejkad page.

Tvätta borsten
38. Tvätta hårborstarna med tvål och vatten varje månad för att få bort smuts och olja.

Torrschampo på nytvättat
39. Ett nytt sätt att använda torrschampo är använda lite grann direkt efter att du tvättat och torkat håret. Torrschampot skapar en liten hinna som skyddar mot smuts.

Sov torr
40. Lägg dig inte med blött hår eftersom det lättare går av och blir skadat.

Vänta med styling
41. Ta i dina stylingprodukter 10 minuter innan du stylar håret eftersom de då får tid att absorberas av hårstråna ordentligt.

Het inpackning
42.  När du använder hårinpackning och vill få ut maximalt, låt den verka under en varm handduk eller under tiden du är i bastun!

Visas på utsidan
43. Tänk på att allt som du stoppar i dig kan visa sig på utsidan och det gäller även på håret. Folsyra, kisel och B-vitamin är bra för hårets kvalitet.

Red ut
44. Borsta aldrig håret när det är blött eftersom det är mycket skörare då.

Sov flätad
45. Att fläta håret kvällen innan du går och lägger dig hjälper om du har problem med tovor och trassel.

Självtorkning bäst
46. Tänk på att håret mår allra bäst av självtorkning.

Testa hårolja
47. Problem med kluvna toppar och håravfall? Massera hår och hårbotten med en fin hårolja. Massagen ökar blodgenomströmningen till hårsäckarna som då får mer näring. Se upp för oljor som innehåller mineralolja.

Tupera
48. Om du vill skapa struktur och dölja fett hår kan du tupera håret med en tuperingskam, avsluta med hårspray.

Hållbar frisyr
49. Hållbar frisyr? Sov inte på ett örngott av jersey eller bomull som rufsar till håret och gör det elektriskt. Välj istället ett örngott i siden eller slät bomullsblandning för att bevara frisyren.

Smörj med ricinolja
50. Känns håret glest eller har du problem med hårlossning varför inte testa ricinolja som är en gammal huskur.

Blek naturligt
51. Hårblekning med hjälp av citronsaft är en gammal huskur. Gör det bara inte för ofta eftersom citron även torkar ut.

Skaffa glasögonband
52. Det sliter en hel del på håret att ha glasögonen på huvudet och ta dem upp och ner. Skaffa glasögonband istället.

För torrisar
53. Lider du av torrt hår? Gör en hemmagjord inpackning med 2 msk olivolja och 2 msk honung. Blanda ingredienserna och massera in i håret. Låt blandningen verka i 30 min.

Avslagen öl
54. Önskas mer volym? Avslagen öl gör håret fylligare. Gör en inpackning bestående av 1 dl avslagen öl, 1 ägg och 1 tsk solrosolja. Blanda allt och massera in i småfuktigt hår. Låt verka i 15 min.

Jenny Guerrero, hårstylist och make up-artistJenny4
1. Dina bästa stylingtips för kvinnor 50+?
– Jag har tre tips:
* Att välja en frisyr som lyfter anletsdragen istället för att tynga ner dem. Volym i botten och en snygg uppklippning som får bort håret från ansiktet. * Att man inte ska sluta att intressera sig för håret bara för att man nått en viss ålder. Häng med i utbudet som visas i tidningar, stylingböcker och på nätet.
* Att våga testa något nytt. Byta frisör eller ge frisören fria händer och lita på att hon eller han hittar på en ny åldersanpassad frisyr. Har man haft en och samma frisör under många är det lätt att man kört fast i samma fotspår från bägge håll. Därför är det viktigt från kundens sida att betona att man är verkligen beredd på en förändring.
2. Vem inspireras du av frisyrmässigt och varför?
Skådespelerskan Diane Keaton har ofta frisyrer som tar fram hennes bästa jag. Hon ser alltid fräsch och naturlig ut. I Sverige har vi Lena Endre, Susanne Reuter, Ehva Attling som jag oftast tycker är fina i håret.
3. Grått hår eller inte?
– En svår fråga därför att några passar bra i grått medan andra inte gör det. Mitt generella svar är att trivs du med ditt gråa hår så ska du ha det. Jag tycker att man ser om gråhåriga kvinnor känner sig hemma i färgen eller ej.
4. Nämn en produkt som en 50+ inte bör vara utan?
– Jag måste få nämna två. Det ena är Davines Ol All in One Milk, en fullständigt magisk produkt som vann årets Beauty Awards och som är en multiprodukt som tar bort frissighet, utredande, ger glans, fukt, stadga och håller ihop håret. Den andra är en plattång som stylingverktyg därför att man både kan platta håret, styla och locka det. Men glöm inte att använda en skyddande värmespray varje gång du stylar håret med ett hårverktyg. Många struntar i det och det är dumt eftersom det sliter på håret. Många tror att man inte kan få volym om man använder plattång men om man fönar vid rötterna först och därefter använder plattången på själva längderna blir det väldigt fint. Använd gärna volymspray och spraya vid rötterna för bästa effekt.
5. Har du något knep på bra styling?
– De flesta är väldigt nöjda när de kommer hem från frisören men sen ska de göra frisyren själva och får inte till det. Använder du hårverktyg be din frisör visa hur du kan få till de perfekta lockarna eller hantera plattången. Jag tycker att det hör till bra service att frisören kan visa dig det och i vissa fall kan det vara värt att lägga till en liten peng för den extra tid det tar att ge dig en liten lektion i hårstyling.

Av Katarina MarkiewiczFoto Shutterstock

Fler skönhetstips hittar du här:

Bästa hjälpen för mörka ringar, påsar och trötta ögon!

Fixa håret med rätt redskap

LÄS OCKSÅ

Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons