Annons

Annons

6 smarta knep som sparar massor med tid i köket

Förberedelse är A och O för hemmakocken. Här får du sex tips som både underlättar och snabbar på matlagningen.

Var sak på sin plats och tydlig strategi är grundläggande i matlagning. Men det finns knep som kan göra köksarbetet ännu lite smidigare och spara dig massor med tid.

matlagning

Bild: IBL/Shutterstock

Här är 6 smarta kökstips som ger dig mer tid över för annat:

Kyl choklad och rivjärn för en mindre kletig upplevelse. Bild: IBL

1. Frys choklad och rivjärn

Ska du riva choklad och vill undvika att det slutar i en rörig sörja? Frys både choklad och rivjärn i tio minuter innan så blir resultatet lättare att hantera.

Annons

Maxa citronen i mikron! Bild: IBL

2. Få ut max ur citronen

Vill du få ut max av citron och lime när du pressar juice? Lägg frukterna på en tallrik och kör dem i mikron i 10-15 sekunder tills de börjar mjukna. Ta ut, skiva och pressa ut rubbet!

3. Frys smakförstärkare i bitar

Vitlök, ingefära och chilli är omistliga smakhöjare men innebär också pilligt finhackande. Testa att använda rivjärnet istället och gör puré som du häller i en form och fryser till iskuber. Behändigt att använda i grytan eller marinaden när du behöver lite extra skjuts i anrättningen.

4. Så skalar du schalottenlök snabbt

Schalottenlökar kan vara mariga att skala. Men det finns givetvis knep som underlättar. Lägg lökarna i en skål, täck med kokande vatten och låt stå i 10 sekunder så bör skalningen gå lättare sedan.

Banan och avokado kan användas för att skynda på andra frukters mognad också. Bild: IBL

5. Få frukten att mogna fortare tillsammans

Har du bananer och avokado hemma som inte är tillräckligt mogna att förtäras? Enligt Good Housekeeping kan du lägga frukten i en papperspåse och låta ethylenet som frukterna utsöndrar skynda på mognadsprocessen. Även tomat ska ha samma effekt.

Färska ägg sjunker i ett glas vatten. Bild: IBL

6. Kolla om äggen är färska

Osäker på om äggen är färska eller ej? Gör som de gjorde i gamla tiders häxprocesser och testa om de flyter i ett glas vatten. Ägg som flyter är dåliga och ägg som sjunker till botten är bra!

Källa: Good Housekeeping, Country living
Text: Henrik Högström

Läs också:

14 smarta tips att använda sig av i köket

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…