Annons

Annons

7 tips hur du lyckas med din gratäng

Krämig gyllenbrun gratäng frestar de flesta. Här är knepen hur du lyckas få den precis så.

Gratänger passar perfekt både till vardag och fest. Här är 7 knep som får dig att lyckas varje gång:

lyckas-med-gratangen

1. Förhindra potatisen att skära sig

Potatisgratäng skär sig lätt när den varit i ugnen. Tricket är att först koka potatisskivorna i en rymlig gryta med mjölk och grädde cirka fem minuter. Häll upp i form och gratinera som vanligt men korta tillagningstiden något.

2. Våga använda salt

Snåla inte med saltet i gratängen, potatis suger åt sig mycket och dämpar sältan.

3. Håll koll på kanterna

Häll inte gratängsås ända upp till kanten på formen. Den kokar lätt över.

4. Undvika att bränna den 

Håll koll mot slutet av gräddningstiden. Täck med folie om ytan börjar bli bränd. Eller sänk värmen, och låt den gå klart på lägre temperatur så är det lättare att få till den där gyllenbruna, jämna ytan på gratineringen.

5. Frys in överblivna ostkanter

Ta vara på alla ostkanter, riv och frys in. Jättelätt att bara ta fram och strö direkt över gratängen innan gratinering.

6. Låt den vila lite grann.

Godast – och lättast att servera – blir gratäng och lasagne om de får stå minst 5 minuter, gärna 10!

7. Krydda med något färskt

Strö över färska örter vid servering – både gott och vackert.

Annons

Recept: Inspireras av alla våra goda och krämiga gratänger >>

Text: Sanna Fogelberg
Foto: Shutterstock

Just nu har vi erbjudande i vår webbshop på den gedigna ugnsformen från Le Creuset.

På köpet får du en inspirerande kokbok med Medelhavsmat.

Klicka här så kommer du direkt till vår butik.

le-creuset-form

Den gedigna formen i stengods passar lika bra till mat som kyckling och gratäng eller kakbak och paj.

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…