Annons

Annons

Ansjovispaj med potatis

Skivad kall potatis och ansjovis ger pajen en extra julig smak.

potatispaj med anjovis

Samma fina smaker som i julens Janssons frestelse.

4 personer

Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten, kallt

Fyllning:
2 msk smör
1 purjolök
2 1/2 dl lagrad ost, riven
ca 125 g ansjovis
6 kokta kalla potatisar, skivade

Annons

Äggstanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
salt, svartpeppar

Garnering:
kryddgrönt

Sätt ugnen på 225 grader.

Pajskal: Arbeta samman vetemjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills att du får en degboll. Svep in degen i plastfilm och låt den vila i kylen ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel, förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Blanda alla ingredienser till äggstanningen.

Fyllning: Strimla purjolöken och fräs den i smöret så att den blir blank och smidig. Låt ansjovisen rinna av. Lägg purjolöken och den rivna osten i pajskalet och häll äggstanningen över. Lägg potatisskivorna i en cirkel runt om pajens kant och lägg ansjovisfiléer som en solfjäder.

Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter tills pajen har stannat helt och är gyllene. Känn med en sticka.
Garnera med kryddgrönt.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Recept: Laga gott med potatis >>

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…