Annons

Annons

Apelsinbullar med mandelmassa

Underbart saftiga bullar fyllda med mandelmassa.

baka apelsinbullar
ca 25 stycken
25 g jäst för söta degar
2 1/2 dl standardmjölk
8-8 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 msk strösocker
1 ägg
75 g smör, rumstempererat

Fyllning:
50 g smör, rumstempererat
200 g mandelmassa
2 apelsiner, rivet skal

Annons

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Sätt ugnen på 250 grader.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölken. Rör ner resten av mjölken, hälften av mjölet, lite salt, socker, ägg och smör. Fortsätt röra om och arbeta in resten av mjölet, lite i taget, tills du har en smidig deg. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 35 minuter. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal. Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×35 cm. Bred försiktigt på fyllningen. Vik ihop degen på längden, först ena tredjedel mot mitten, sedan den andra tredjedelen ovanpå den första så att det blir tre lager.  Skär degen i knappt 2 cm breda remsor. Snurra remsorna till knutar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk på varm och dragfri plats ca 35 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter.

Tips! Istället för pärlsocker är det gott med mandelspån som garnering.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Gillar du att baka med apelsin? Då hittar du fler recept här>>

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…