Annons

Annons

Äppelkaka med toscatäcke

En god äppelkaka med tosca bakar du enkelt i långpanna.

Annons
Äppelkaka med toscatopp

Äppelkaka med toscatopp

24 bitar
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl standardmjölk
3 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
ca 1,4 l vetemjöl

Fyllning:
4–5 äpplen
1/2 dl strösocker
1 msk malen kanel

Toscasmet:
100 g smör
150 g mandelspån
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till ca 37°. Lös upp jästen med lite av degspadet. Rör ner resten av degspadet, socker, salt och ägg. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills du har en ganska kladdig deg. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Kärna ur äpplena och skiva tunt, blanda dem med socker och kanel i en skål.

Arbeta ihop degen lite i degbunken så att den håller samman. Stjälp över degen i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen med mjölad hand och stick ner äppelskivorna. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Toscasmet: Smält smöret. Vänd ner mandelspån, socker, vetemjöl och mjölk. Värm försiktigt under omrörning tills smeten tjocknar, men den ska inte koka. Ta kastrullen från plattan. Bred ut smeten i ett jämnt lager över kakan. Sätt in i ugnen igen och grädda lite högre upp i ugnen, ca 10 minuter, tills toscan fått fin färg.

Gott att servera med en klick vaniljvisp.

Recept av Bitte E:son Forsberg
Foto Anders Norrsell

Fler goda recept att baka:

Mjuk äppelkaka

Päronbullar i långpanna

Enkel äppelkaka

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons