Annons

Annons

Äppelmums med vaniljsås

Äppelmums

Äppelmums

Äppelmums
Ca 30 BITAR
Perfekt och snabbt i långpanna! Servera helst med hemgjord med vaniljsås.

1 dl råsocker
200 g smör eller margarin
2 äpplen
2 dl strösocker
2 ägg
1 knivsudd salt
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2 äpplen, grovt rivna
1 dl hackade pistaschnötter eller mandel
Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en långpanna, ca 25×30 cm.
Smält 50 g smör i en kastrull tillsammans med råsockret på låg värme. Häll i formen. Lägg ett lager tunt skivade äpplen i formen.
Vispa resten av smöret tillsammans med strösockret, tillsätt ett ägg i taget och lite salt.
Rör samman vetemjöl, bakpulver och kryddor. Vänd ner i smörblandningen och tillsätt rivet äpple och hackade nötter. Häll över äppeltäcket.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna.
Pudra över florsocker och skär upp i 5×5 cm stora bitar.

Annons

Vaniljsås
 ca 6–8 PORTIONER
1 ägg
1/2 dl florsocker
2 tsk majsstärkelse
3 dl mjölk
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
Vispa samman ägg och florsocker i en kastrull. Vispa i majsstärkelse och mjölk. Skär ett snitt i vaniljstången, skrapa ner fröna med en kniv i kastrullen.
Koka under omrörning på medelstark värme, rör hela tiden, ta kastrullen från värmen när den börjar tjockna. Låt kallna. Vispa grädden och vänd ner.

Av Janet Gustavsson

Foto: Erik Karlsson

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…