Annons

Annons

Äppelpaj med hemgjord vaniljsås

Äntligen är det äppeltider och en chans att frossa i allt gott du kan göra av äpplen. Servera hemgjord vaniljsås till och succén är given.

Året Runt
8 personer

Att koka äpplena i sirap och vatten gör dem mjuka och goda. Här har vi gömt klyftorna under ett pajgaller.

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Annons

Fyllning:
4–5 äpplen
1/2 dl sirap
1/2 dl vatten
2 tsk mald kanel

Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med fyllningen. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda sirap och vatten och sjud klyftorna nästan mjuka. Rör några gånger under tiden så att klyftorna vänds om. Pudra kanel över och ta av kastrullen.
Rör smör och socker till en mjuk och smidig smet. Tillsätt ägget. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ner i smörblandningen och arbeta samman till en deg.
Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform 22–24 cm i diameter. Lägg ner äppelklyftorna och kavla ut resterade deg. Sporra remsor ca 1 cm breda och placera i ett rutmönster över äpplena. Grädda mitt i ugnen 30–35 minuter. Pudrat över florsocker.

Recept på hemgjort vaniljsås

Du kanske också gillar ugnsbakade äpplen med en ljuvlig kolasås.

 Recept av Bitte E:son Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…