Annons

Annons

Äppeltosca

Äppelkaka

Äppelkaka

8-10 bitar
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 citron, rivet skal
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen
3 msk strösocker
2 msk kanel

Toscasmet:
50 g smör
75 g mandelspån
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Annons

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med  löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg i taget.
Smaksätt med rivet citronskal.
Tillsätt vattnet, rör om. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och rör om.
Skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda socker och kanel och vänd klyftorna i blandningen.
Häll smeten i formen och stick ner klyftorna i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Förbered under tiden toscasmeten. Smält smöret i en kastrull, vänd ner mandelspån, socker, vetemjöl och mjölk. Värm försiktigt under omrörning. Dra kastrullen från värmen när det börjar tjockna.
Bred smeten över kakan. Grädda kakan ytterligare 10 minuter, placera kakan lite högre upp i ugnen och se till att glasyren får en fin färg. Låt svalna.

Recept Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson

LÄS MER:
Mjuk äppelkaka

Glutenfri äppelkaka

Äppelflan

Sockrade kanelbullar med äppelfyllning

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…