Annons
Annons

Årets godaste tårta!

En fantastisk tårta som egentligen är två tårtor, som tillsammans blir en lyxig festdessert - och kvällens höjdpunkt! Mörk chokladglasyr rinner ner bland frukt och bär och frestar!

Sugen på mer godsaker? Fler recept hittar du här!

festtårta
20 bitar
hallonmoussetårta, se recept
chokladtårta, se recept

Chokladglasyr:
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker

Toppgarnering:
fikon
vinbär
hallon
blåbär
jordgubbar
physalis

Annons

Chokladglasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör tills chokladen smält. Tillsätt florsocker. Mixa blandnigen slät med en stavmixer.

Montering: Lyft försiktigt upp den större hallonmoussetårtan och ställ på mitten av chokladtårtan, se till att den står stadigt.
Dekorera den lilla moussetårtan med frukt och bär och sätt sedan fast den på den stora hallonmoussetårtan. Garnera resten av tårtorna med frukt och bär.
Avsluta med att hälla på chokladglasyren försiktigt. Använd en sked och bred ut så att den rinner ner längs kanterna.

Hallonmoussetårta
Räcker till en tårtbotten som är 20 cm i diameter och en liten tårta som är 12 cm i diameter

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Hallonmousse:
375 frysta hallon
3 gelatinblad
3 äggulor
3/4 dl strösocker

Sockerlag:
1 dl kokande vatten
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa två formar, 12 respektive 20 cm i diameter, med avtagbar kant. Kläm ett smort bakplåtspapper i formens botten.
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Rör om till en jämn smet och fördela i formarna.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen, den stora ca 35-40 minuter, den lilla ca 25 minuter. Känn efter med sticka så att de är klara. Låt kakorna stå kvar i formarna några minuter.

Hallonmousse: Koka upp vattnet och socker så att sockret löses upp. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Mixa hallonen och passera i en finmasig sil, ner i en kastrull. Koka upp och ta sedan kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner i purén, rör tills löses upp.
Vispa samman äggulor och socker fluffigt. Vispa grädden. Rör ner hallonpurén i äggvispet. Vänd ner grädden med luftiga tag.

Montering: Dela varje botten i tre delar. Lägg dem på bakplåtspapper så att du lätt kan flytta dem. Pensla varje botten med sockerlag och bred på hallonmoussen i jämna lager. Bred till sist mousse även runt om tårtorna. Använd palett eller smörgåsnisse för att få en jämn yta.

Tips!
Doppa paletten i ljummet vatten mellan gångerna när du drar den på tårtan.

Mörk chokladtårta
24 bitar

Botten:
3 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 dl kakao
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 ägg
2 dl rumsvarm mjölk
1 1/4 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Fyllning:
1 chokladmousse med crisp, Ekströms

Sätt ugnen på 175 grader.

Botten: Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Vispa samman ägg, mjölk samt olja. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten. Tillsätt kokande vatten och rör till en jämn smet.
Fördela smeten i smorda och bröade formar, 24 respektive 26 cm i diameter, med avtagbar kant. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i botten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, känn med sticka. Täck med folie om de får för mycket färg. Låt svalna på galler. Lossa försiktigt. Blanda chokladmoussen enligt förpackningens anvisningar.

Montering: Lägg den ena chokladbotten på ditt uppläggningsfat. Bred på chokladmoussen och lägg på nästa botten.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Sugen på mer godsaker? Fler recept hittar du här!

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…