Annons
Annons

Matjessilltårta

Godaste silltårtan ever! Gör den!

ÅR 13 midsommar
BOTTEN:
200 g kavring
100 g smör
FYLLNING:
200 g matjessill
4 gelatinblad
1 rödlök
3 msk finhackad dill
2 msk finklippt gräslök
3 kokta potatisar, finhackade
2 kokta ägg, finhackade
3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
GARNERING:
2 matjessillfiléer
1 liten rödlök
gräslöksstrån
dillvippor
Smält matfettet. Kantskär brödet och mixa det i en matberedare. Blanda samman smulor och matfett.
Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20×30 cm. Tryck ut brödmassan. Låt bottnen stå svalt ca 30 minuter. Låt sillen rinna av, spara 2 msk av spadet.
Blötlägg gelatinbladen. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken. Blanda lök, dill, gräslök, potatis och ägg. Blanda samtliga ingrediens­er utom gelatinbladen.
Värm sillspadet. Ta upp ge­latinbladen, krama ur all väts­ka och låt bladen smälta i sill­spadet. Tillsätt gelatinet i matjesrö­ran, vänd om smeten. Häll fyllningen i formen. Låt allt vila antingen i frysen, om du ska bjuda på den om ett par dagar, eller i kylen minst 5 timmar eller över natten.
Ta upp matjessilltårtan ur formen en stund innan serve­ring och placera den på ett upp­läggningsfat. Garnera tårtan med sill, lök och dill och skär den i kvadrat­er eller snibbar.
Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell
Annons

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…