Annons

Annons

Bacongratäng med brysselkål

En inbjudande bacongratäng som är toppad med brysselkålsblad och granatäppelkärnor.

Annons

Gratäng med brysselkål

Brysselkål, bacon och parmesanost är en god kombination som samsas i denna bjudgratäng.

4 personer
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 gul lök, finhackad
400 g färsk spenat
1 msk smör eller margarin
600–700 g brysselkål
1 liter vatten
2 paket bacon á 140 g

Stuvning:
2 dl kålspad
2 msk vetemjöl
2–3 dl vispgrädde
2 dl riven parmesanost

Garnering:
brysselkålsblad
granatäppelkärnor

Sätt ugnen på 225–250 grader.
Fräs lök, vitlök och spenat blankt och smidigt i smör. Häll bort överflödig vätska om det behövs och fördela sedan i en smord ugnsform.

Ansa brysselkålen och koka den knappt mjuk. Häll av vattnet, men spara det. Fördela brysselkålen i gratängformen. Reducera kålspadet och spara till stuvningen.

Klipp baconet i mindre bitar och stek knaprigt. Låt rinna av på ett hushållspapper.

Koka samman kålspad, vetemjöl och grädde till en stuvning. Salta och peppra, ta ev lite riven muskotnöt. Vänd ner bacon i stuvningen, och häll den över ingredienserna i gratängformen. Strö över riven ost och gratinera i ugnens mitt ca 10–12 minuter.

Ta ut och garnera med kryddgrönt och granatäppelkärnor.

Tips! Förväll några brysselkålsblad och garnera gratängen med vid serveringstillfället.

LÄS OCKSÅ: Brysselkål en nyttig godsak >>

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons