Annons
Annons

Baka blåbärsrutor i långpanna

Baka i långpanna

Kalljästa blåbärsrutor
Härliga blåbärsrutor med en krämig fyllning av mandelmassa.

Ca 25 stycken rutor
30 g jäst
2 1/2 dl kall standard mjölk
150 g rumstempererat smör eller margarin
3 msk strösocker
6-7 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör eller margarin
100 g riven mandelmassa
3 msk strösocker
Pensling:
1 uppvispat ägg
Topping:
250 g blåbär
Pärlsocker
ev kanel

Annons

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör ut jästen. Rör matfettet mjukt med sockret. Blanda jästmjölken med halva mängden mjöl och med hela matfettsblandningen. Arbeta in resterande mängd mjöl tills du har en lös deg. Låt degen vila övertäckt i ca 10 minuter.  Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta och placera i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 35×25 cm. Dela in plattan i lika stora rutor. Gör en grop i varje ruta. Blanda samman fyllningen och fördela i varje grop. Täck över och låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 1,5 -2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degen med ett uppvispat ägg. Lägg blåbär i fyllningen i varje ruta. Täck över och låt jäsa 10 minuter till. Strö över pärlsocker och ev. lite kanel och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…