Annons

Annons

Baka härliga nötbröd

Ett härligt matbröd fyllt med nötter. Receptet ger två bröd.

Nötbröd

2 stycken
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk flytande honung
2 msk valnötsolja eller vanlig rapsolja
2 tsk salt
100 g grovhackade nötter,
t ex hasselnötter och valnötter
3 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl special

Annons

Smula ner jästen i en degbun­ke. Lös upp jästen i lite av vatt­net, tillsätt resterande vatten. Tillsätt honung, olja, salt, nötter och nästan allt mjöl, ta lite mjöl i taget. Arbeta sam­man till en smidig deg. Om det behövs, tillsätt mera mjöl. Degen ska släppa från bunkens kanter.

Gilla Året Runt på Facebook

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 mi­nuter. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i 2 lika stora bitar. Rulla varje del till en lim­pa. Lägg limporna i väl smorda
brödformar, ca 1 1/2 liter. Låt bröden jäsa övertäck­ta på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader under tiden. Gör snitt med en vass kniv i bröden, strö över lite mjöl.
Sänk temperaturen i ugnen till 225 grader, grädda bröden i ne­dre delen av ugnen ca 25–30 minuter.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…