Annons
Annons

Baka härliga nötbröd

Ett härligt matbröd fyllt med nötter. Receptet ger två bröd.

Nötbröd

2 stycken
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk flytande honung
2 msk valnötsolja eller vanlig rapsolja
2 tsk salt
100 g grovhackade nötter,
t ex hasselnötter och valnötter
3 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl special

Annons

Smula ner jästen i en degbun­ke. Lös upp jästen i lite av vatt­net, tillsätt resterande vatten. Tillsätt honung, olja, salt, nötter och nästan allt mjöl, ta lite mjöl i taget. Arbeta sam­man till en smidig deg. Om det behövs, tillsätt mera mjöl. Degen ska släppa från bunkens kanter.

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 mi­nuter. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i 2 lika stora bitar. Rulla varje del till en lim­pa. Lägg limporna i väl smorda
brödformar, ca 1 1/2 liter. Låt bröden jäsa övertäck­ta på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader under tiden. Gör snitt med en vass kniv i bröden, strö över lite mjöl.
Sänk temperaturen i ugnen till 225 grader, grädda bröden i ne­dre delen av ugnen ca 25–30 minuter.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…