Annons

Annons

Baka helgens goda bröd

Att jäsa degen i brödkorg­ar ger vackra matbröd. Använd korgar som du har hemma el­ler köp speciella jäskorgar. Tänk på att du jäser den fina delen av limpan neråt i korgen.

Fler recept på matbröd hittar du här!

ý
2 bröd:
50 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl standardmjölk
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl melonkärnor eller solrosfrön
1 tsk salt
1 msk honung
6 dl dinkelmjöl fullkorn
6–7 dl vetemjöl

Annons

Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till fingervärme. Lös upp jästen med lite degvätska, tillsätt res­terande vätska. Rör ner olja, melonkärnor, salt, honung, dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet lite i taget. Arbeta degen väl, i ma­skin minst 5 minuter. Degen är ganska lös, du kan behö­va tillsätta lite mer vetemjöl. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Forma till runda bröd. Placera bröden i två mjöl­ade bakkorgar med den släta sidan nedåt. Låt bröden jäsa övertäckta på varm och drag­fri plats ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader under tiden.

Vänd upp bröden på bak­plåtspappersklädda plåtar. Pensla med vatten, grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Fler recept på matbröd hittar du här!

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…