Annons

Annons

Baka helgens goda bröd

Att jäsa degen i brödkorg­ar ger vackra matbröd. Använd korgar som du har hemma el­ler köp speciella jäskorgar. Tänk på att du jäser den fina delen av limpan neråt i korgen.

Fler recept på matbröd hittar du här!

ý
2 bröd:
50 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl standardmjölk
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl melonkärnor eller solrosfrön
1 tsk salt
1 msk honung
6 dl dinkelmjöl fullkorn
6–7 dl vetemjöl

Annons

Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till fingervärme. Lös upp jästen med lite degvätska, tillsätt res­terande vätska. Rör ner olja, melonkärnor, salt, honung, dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet lite i taget. Arbeta degen väl, i ma­skin minst 5 minuter. Degen är ganska lös, du kan behö­va tillsätta lite mer vetemjöl. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Gilla Året Runt på Facebook

Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Forma till runda bröd. Placera bröden i två mjöl­ade bakkorgar med den släta sidan nedåt. Låt bröden jäsa övertäckta på varm och drag­fri plats ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader under tiden.

Vänd upp bröden på bak­plåtspappersklädda plåtar. Pensla med vatten, grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Fler recept på matbröd hittar du här!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…