Annons

Baka ljuvliga havrerutor i långpanna

Havregryn, grahamsmjöl och vetemjöl ger en god smak åt de fluffiga havrerutorna i långpanna.

Annons

Baka matbröd i långpanna
16 stycken rutor
50 g jäst
6 dl kall mjölk
3 dl havregryn
50 g smält smör
2 msk flytande honung
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl
1 msk havrekli

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över kall mjölk och lös upp mjölken. Tillsätt havregryn och rör om. Låt blandningen vila i ca 4 minuter.
Smält smöret och vänd ner i blandningen tillsammans med honung och salt. Arbeta ner grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget. Knåda samman till en deg för hand eller i maskin.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda samman degen lite till. Lägg degen i en bunke. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 30×40 cm stor. Skär degen i rutor/eller markera med en kniv eller degskrapa i rutor ca 10×8 cm stora.

Pudra över havrekli. Täck med plastfilm. Låt plåten stå i kyl över natten. Ta fram plåten och låt den stå framme ca 20 minuter under den tid det tar för ugnen att bli varm.

Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda i ugnens mitt 20-25 minuter, känn med sticka. Ta ut och täck med bakduk.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Testa våra goda recept!

Underbara tekakor

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons