Annons

Annons

Baka medeltida pepparkakshus

Dags att baka pepparkakshus. Här hittar du mallar och recept till ett medeltidsinspirerat pepparkakashus.

LÄS OCKSÅ: 10 tips! Så lyckas du med pepparkakshuset

Pepparkakshus

Recept till vårt pepparkakshus med mallar

4 1/2 dl brun farin eller strösocker
3 dl sirap
150 g smör
1 1/2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
4 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk bikarbonat
Ca 2 1/2 liter vetemjöl

Annons

Montering:
1 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk flytande glykos

Garnering:
4 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk citronsaft
gelatinblad (till fönster)
24 punschpraliner
10 geléhallon
glassrån (till granar)

Dag 1: Blanda socker och sirap i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och rör i kryddorna. Tillsätt mjölken och låt svalna.
Blanda bikarbonat och vetemjöl, arbeta ner i degen till en stadig deg. Täck med folie och ställ svalt över natten.

Dag 2: Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, lägg på bakplåtspapper, lägg på mallarna och skär efter dem. Ta bort överflödig deg. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Lägg över mallarna och skär bort det som ev sticker ut.

Montering: Koka vatten, strösocker och glykos i en kastrull till en ljusgul något trögflytande lag. Använd även som klister för gelatinbladen till fönster.
Doppa kanterna i lagen och pressa samman delarna mot varandra. Fäst pepparkakorna på gaveltopparna. Stelnad lag går att värma igen.

Garnering: Rör samman ingredienserna till kristyren och spritsa på de olika delarna. Dekorera med punschpraliner och geléhallon. Uppochnervända glasstrutar kan användas som granar med lite kristyr på.

Här hittar du mallarna till pepparkakshuset

Recept av Janet Gustavsson
Foto Erik Karlsson

Här hittar du fler pepparkakshus med mallar:


Pepparkakshus
Pepparkakshus med runda former

5 tips för ditt pepparkakshus
Julens sötaste stuga

LÄS OCKSÅ: 10 tips! Så lyckas du med pepparkakshuset

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…