Annons
Annons

Fira Lucia med saffransbullar i långpanna

Florsockerpudrade saffransbullar fyllda med mandelmassa får jäsa ihop till brytbullar i en långpanna.

Fyllda långpannebullar
ca 20-24 stycken:

1 sats grunddeg

Grundrecept saffransdeg
En bra och lättarbetad grunddeg med Kesella, som gör degen smidig.

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl standardmjölk
250 g Kesella
2 påsar à 0,5 g
saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Annons

Pensling:
1 ägg

Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt.
Häll i mjölet lite i taget och arbeta tills degen är smidig och släpper bunkens kanter.
Låt den jäsa övertäckt på dragfri plats ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den slät och blank.

Fyllning:
150 g riven mandelmassa
100 g smör

Pensling:
smält smör
Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Gör grunddegen enl receptet. Rör ihop mandelmassa och smör till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma till en rulle och dela den i 20–24 lika stora bitar.
Forma varje till en rund bulle. Tryck en fördjupning mitt på varje bulle och fördela fyllningen.
Nyp ihop hålen ordentligt så fyllningen inte rinner ut under gräddningen.
Lägg bullarna i en liten bakpappersklädd långpanna eller form, ca 25×35 cm, med någon centimeters mellanrum.
Pensla formens kanter med smält smör. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm och dragfri plats ca 20 minuter.
Pensla med smält smör och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt bullarna svalna i formen.
Sikta över florsocker vid serveringen.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Följ oss på facebook för att få fler inspirerande recept facebook.com/aretrunt

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…