Annons
Annons

Baka vackert brytbröd

Det här brödet pryder verkligen festbordet. Dekorera med vackra band och servera tillsammans med julens ostar.

Vackert brytbröd

1 bröd:
50 g smör
1 tsk anis
1 tsk fänkål
2 msk honung
3 dl vatten
35 g jäst
2 solrosfrön
2 tsk salt
4 dl dinkelmjöl
4–5 dl vetemjöl special

Pensling:
ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, tillsätt anis, fänkål, honung och vatten och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degvätskan.
Tillsätt resten av degvätskan och övriga ingredienser. Arbeta degen för hand eller i maskin på låg hastighet, ca 15 minuter.
Låt jäsa övertäckt 45 minuter. Dela degen i 8 bitar och rulla ut dem till längder. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Lägg 4 längder som en ram och fläta de andra 4 i ett rutnät i mitten. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och pudra över lite vetemjöl. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills brödet fått fin färg.

Annons

Av Janet Gustavsson Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…