Annons
Annons

Blåbärsbutterkaka

Butterkakablabar
ca 12 bitar
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk, 37 grader
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 ägg
7-7 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
2 1/2 dl blåbär, färska eller frysta
3/4 dl råsocker
1 1/2 msk majsstärkelse

Annons

Pensling:
1 ägg

Glasyr:
1 dl florsocker
50 g smör, smält
2 msk vispgrädde

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta samman degen smidig. Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk, ca 45 minuter.
Blanda samman blåbär, råsocker och majsstärkelse till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en degplatta, ca 30×45 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i ca 4 cm breda bitar.
Smöra en springform. Ställ bullarna i formen, ganska glest, och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med butterkakan med ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
Rör samman florsocker, smör, vispgrädde och ringla över kakan.

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…