Annons
Annons

Blinitallrik

Läcker som förrätt! Blinierna blir luftiga och fina tack vare jäst och bovetemjöl. Toppa med rom och andra goda till­behör. Här har vi gjort tre olika varianter, välj att servera en eller servera med alla tillbehören.

bliner med skaldjur

4-6 personer
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
salt, svartpeppar
50 g smör

Topping 1:
2 dl smetana
80 g röd kaviar
1/2 rödlök, finhackad
lite gräslök
1 citron
några dillvippor

Annons

Topping 2:
2 dl smetana
50-100 g kallrökt skivad lax
3 msk färsk riven pepparrot
1 äpple, skalat och finhackat
persilja

Topping 3:
4 salladsblad
75 g avrunna kräftstjärtar
citron
kryddtagetes

Smula ner jästen i en degbunke.
Häll i mjölken och rör tills jäst­en lösts upp. Sikta ner båda mjölsorterna och vispa samman
smeten lätt.
Separera gulor och vitor. Vispa ner äggulor, salt och peppar i smeten och låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 minuter.
Smält smöret. Vispa äggvit­orna till ett hårt skum. Rör ner smöret i smeten och vänd sedan ner vitorna. Rör om.
Grädda små plättar på medelvärme. Garnera med topping och servera genast.

Tips! Smetana är syrad grädde. Den kan bytas ut mot gräddfil.

Av Bitte E:son Forgberg Foto: Anders Norrsell

Bjud på en hel meny!
Här hittar du recept till en varmrätt och en läcker dessert

Recept varmrätt: Färskostfylld kycklingfilé med tryffelsås

Fylld kycklingfilé

Recept efterrätt: Smördegsbakelse med persika

smördegsbakad persika

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…