Annons

Annons

Broccoli- och parmesanpaj

Servera en mumsig paj till middag!

Annons

broccolipaj
4-6 personer
Kan ätas både, varm, kall eller ljummen.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Recept: Pajdeg med fullkorn

Fyllning:
1 purjolök
smör att steka i
ca 500 g broccoli
3 dl riven lagrad ost
4 ägg
3 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl riven parmesanost
salt, svartpeppar

Garnering:
kryddgrönt
hyvlad parmesanost

Sätt ugnen på 225 grader.
Mixa mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt ca 10 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Strimla purjolöken och fräs i smöret tills den mjuknar, men inte så att den tar färg. Dela broccolin i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av vattnet och låt broccolin rinna av på hushållspapper. Fördela purjolök och riven lagrad ost i pajskalet.

Vispa ihop en stanning av ägg, gräddfil, grädde och riven parmesanost, häll hälften i formen. Lägg ner broccolin häll på resten av stanningen.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter tills pajen stannat fått fin färg. Garnera kryddgrönt och hyvlad parmesanost.

Tips! Hittar du sparrisbroccoli i din butik kan det vara värt att testa, det smakar både sparris och broccoli och har lite längre stjälkar. Till pajen går det lika bra med vanlig broccoli. Har du ingen parmesanost så byter du ut den osten mot en god lagrad riven ost.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Goda pajer till buffén

Bjud på spenat och laxpaj
Recept: Spenat och laxpaj

Bjud på paj med lax
Recept: Paj med lax och ost

köttfärspaj
Recept: Paj med köttfärs och kryddig korv.

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons