Annons

Annons

Budapestrulle med citronkräm

Bjud på en festlig fika, en Budapestrulle med jordgubbar gör ingen besviken.

Budapestrulle 
med citronkräm, recept
8 personer

6 äggvitor
3 dl strösocker
1½ dl hasselnötskärnor
50 g marsanpulver
Citronkräm:
6 äggulor
1½ dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1½ citron, rivet skal + saften från ½ citron
200 g smör
Fyllning: 
2½–3 dl vispgrädde
2–3 dl jordgubbar
Garnering:
2 dl vispgrädde
8–10 jordgubbar
kryddgrönt

Annons

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning. Vispa till en blank maräng.
3. Hacka nötterna och blanda 
halva mängden med marsanpulver. Vänd ner detta i marängsmeten och blanda.
4. Bred ut marängsmeten på en 
bakplåtspappersklädd plåt. Strö 
över resten av nötterna och grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
5. Ta ut och stjälp upp marängen på ett bakplåtspapper. Ta bort gräddningspapperet. Fukta papperet med en trasa om det är svårt att få det att lossna. Låt marängen svalna.
6. Citronkräm: Blanda äggulor, socker, grädde och rivet citronskal 
i en kastrull. Låt det sjuda på medelvärme under omrörning tills det har tjocknat till en kräm. Dela smöret 
i tärningar och tillsätt. Rör ner citronsaften. Låt krämen svalna.
7. Vispa grädden hårt.
8. Bred ut citronkrämen på marängbottnen och grädden ovanpå. Dela jordgubbarna och strö ut dem 
ovanpå.
9. Rulla bottnen från ena långsidan till en rulle och placera på ett uppläggningsfat. Spritsa grädde på toppen och garnera med halverade jordgubbar och kryddgrönt.

Recept: Bitte E:son Forsberg.

Foto: Anders Norrsell. 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…