Annons

Annons

Butterkaka med vaniljkräm och bär

Ett recept på en fantastisk butterkaka med både vaniljkräm, glasyr och bär. Kan det bli så mycket bättre?

butterkaka

Baka butterkaka och dekorera med färska bär.

2 stycken
50 g jäst för söta degar
5 dl standardmjölk
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Vaniljkräm:
1-1 1/2 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 dl standardmjölk
2 tsk vaniljsocker

Annons

Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1/2 dl råsocker
2 tsk kardemumma

Garnering:
1 ägg
2 dl florsocker
2 tsk vatten
1 dl hallon
1 dl blåbär
siktat florsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, häll den i bunken och lös jästen.
Klicka ner smöret och tillsätt socker, salt samt det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk på varm och dragfri plats ca 40 minuter.
Vaniljkräm: Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt grädde, äggula och mjölk och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och låt krämen svalna. Rör ner vaniljsocker.
Fyllning: Rör ihop smör och socker, råsocker och kardemumma.
Dela degen i två bitar och kavla rektanglar, ca 40×25 cm stora. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan. Dela rullen i 12 lika stora bitar.
Smöra en springform, ca 24 cm i diameter, och kläm även fast ett smörat bakplåtspapper i botten av formen. Lägg bullarna med snittytan uppåt i formen. Låt jäsa ytterligare ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med uppvispat ägg och klicka ut vaniljkräm på bullarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter. Täck eventuellt med folie mot slutet av gräddningstiden om butterkakorna får för mycket färg.
Låt svalna. Blanda ihop florsocker och vatten och ringla glasyren över kakorna. Strö över bär och pudra på lite florsocker.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…