Annons
Annons

Cheddar- och sparrispaj

Alla gillar paj! I det här receptet fyller vi pajen med sparris och cheddarost. Ät den varm, kall eller skär den i mindre bitar och servera som tilltugg.

sparrispaj

En god paj som passar bra att äta både varm och kall.

6–8 personer
Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 knippe grön sparris
3 dl cheddarost

Stanning:
4 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl kesella
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 msk finklippt gräslök

Annons

Topping:
kryddgrönt

Blanda samman vetemjöl och matfett, gärna i en matberedare.
Tillsätt vatten och låt allt formas till en degboll. Låt degen vila i kylen ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i ugn­ens mitt i ca 10 minuter.
Ansa sparrisen genom att bryta av nedre delen.
Koka i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Spola av i kallt vatten, dela halva mängden sparris i bitar, behåll några hela.
Strö ut riven ost och sparrisbitarna i pajskalet. Blanda samman samtliga ingrediens­er till stanningen och häll ner. Fördela de hela sparrisarna i stanningen.
Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner mellan ost och sparris.
Grädda i ugnens mitt ca 35–40 minuter. Täck med folie om pajen får för mycket färg. Känn med sticka.
Ta ut, garnera och servera.

Tips! Du kan servera pajen skuren i snibbar eller kvadrater toppade med lite klippta örter och bjuda på som tilltugg till drinken.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…