Annons
Annons

Chokladmoussetårta till nyårsafton

Avsluta nyårsmiddagen med en chokladmoussetårta på mandelbotten. Ett riktigt lyxigt recept!

året runt

Lyxigt god tårta med mandel­botten, kan bakas i god tid och förvaras i frysen. Garnera med  valfria bär eller frukter

8 personer:

Mandelbotten:
400 g mandelmassa
1 apelsin, rivet skal
4 ägg
4 msk kakao

Annons

Chokladmousse:
3 äggulor
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 gelatinblad
150 g mörk choklad
4 dl lättvispad grädde

Garnering: 
valfria bär
riven vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blan­da med rivet apelsinskal. Rör ner äggen och sikta ner kakao och blanda till en smet. Bred ut smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.
Blötlägg gelatinbladet 10 mi­nuter i kallt vatten. Vispa äggulor, ägg och sock­er. Krama ur vätskan ur gelatinet och smält på svag värme. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Rör ner gelatin och choklad (helt klumpfri!) i äggsmeten.
Vispa grädden och vänd ner den. Rör om försiktigt så att allt blandas. Bred ut moussen på kall man­delbotten och släta till så att ytan blir jämn. Ställ kakan i frysen minst 5 timmar.
Ta fram kakan 10 minuter innan serveringen. Garnera med frukt eller bär.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…