Annons

Annons

De allra sötaste pepparkakshusen

Små underbara pepparkakshus på pinne! Släpp loss fantasin och kreativiteten och dekorera dem precis som du vill.

Sötaste pepparkakshusen

Gingerbread House Cake Pops är en av de hetaste baktrenderna just nu från USA och är en version av den annars så heta trenden cake pops. Enkla och roliga att baka själv. Du skapar helt enkelt små pepparkakshus, sätter dem på en pinne och sedan är det bara att låta kreativiteten flöda. De här godsakerna med pepparkakssmak passar perfekt som en gå-bort-present inför julens alla fester!

Annons

Pepparkaksdeg:
ca. 25 kakor
700-750 g (ca 12 dl) vetemjöl
1½ dl vatten
4 dl socker
300 g smör eller margarin
1 dl ljus sirap
1 msk malda nejlikor
1 msk kanel1 msk ingefära
2 tsk bikarbonat

Blanda bikarbonat med hälften av mjölet. Koka upp vatten och socker.
Ta av grytan från plattan. Tillsätt sirap, matfett, nejlikor, kanel och ingefära till det varma sockervattnet. Rör till en jämn smet.
Rör därefter ner mjölblandningen. Degen ska vara lös, den hårdnar när den kallnat.
Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylen ca ett dygn. Pepparkaksdeg håller en vecka i kylskåpet så gör degen i förväg och baka efter hand! Detta recept går också bra att halvera.

Kristyr:
1 äggvita
2-3 dl (knappt 200 g) florsocker
0,5 tsk ättiksprit
Ev. några droppar vatten
Ev. några droppar karamellfärg

Mät upp äggvitan i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.
Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa i minst 5 minuter tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Vill du ha lösare kristyr kan du späda med några droppar vatten.
Blanda i några droppar karamellfärg om du vill ha färgad kristyr.

Så här gör du House Pops:
Här laddar du ner en bra mall för pepparkakshuset >>

Gör mallar av styvt papper till huskropparna: 2 gavlar, 2 långsidor och 2 takdelar.
Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Skär ut husdelarna. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 3-5 minuter i 225°C (varmluft 200°C). Låt kallna på plåten.
Foga samman husdelarna med kristyr. Fäst varje hus på en pinne, med kristyr eller överbliven pepparkaksdeg. Garnera och pynta husen.
Dekoration: Strössel, små godisbitar, färgglad kristyr.

Tips! Om husdelarna ändrat form kan du skära till dem medan de är varma, eller använda ett fint rivjärn för att slipa till dem när de har svalnat.

Recept och bild från Kungsörnen

Här hittar du fler pepparkakshus med mallar:


Pepparkakshus
Pepparkakshus med runda former

5 tips för ditt pepparkakshus
Julens sötaste stuga

LÄS OCKSÅ: 10 tips! Så lyckas du med pepparkakshuset

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…