Annons

Annons

Den godaste kalaskransen

Härlig vetekrans som räcker till många, fylld med godsaker som mandelmassa, kanel och russin.

Annons
Somrig kalaskrans

Somrig kalaskrans

Smör, russin, mandelmassa, kanel och kardemumma i en härlig krans.

1 Krans:
75 g smör
2 1/2 dl standardmjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
7–8 dl vetemjöl
1 msk stött kardemumma

Fyllning:
50 g smör
250 g mandelmassa, riven
1 tsk stött kardemumma
1 tsk kanel
1 dl russin

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Glasyr:
1 dl florsocker
1/2 msk vatten

Smält smöret, tillsätt mjölken,värm till fingervarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av degspadet. Blanda ner resten av degspadet, socker och salt. Tillsätt vetemjöl och kardemumma och arbeta ihop till en deg. Knåda länge och noga.

Låt jäsa under bakduk 40–50 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 1/2 cm tjock. Hyvla över smöret, strö mandelmassa, kardemumma, kanel och russin ovanpå. Rulla ihop från långsidan och forma till en krans. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och foga ihop skarven noga. Klipp flikar på degen och vik åt höger, vänster och mitten och så vidare tills kransen är klar.

Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandel. Grädda nederst i ugnen 20–25 minuter. Låt kransen svalna under bakduk.

Blanda ihop glasyren och ringla över.

Recept av Bitte E:son Forsberg
Foto Anders Norrsell

Fira med kanelbullar!

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons