Annons

Annons

Så här fryser du isbitar snabbt

Att frysa isbitar är kanske en av de första saker vi som barn lär oss att göra i köket och visst är det busenkelt; man häller bara kallt vatten i isformen och ställer in i frysen. Men vänta, vi har kanske missat en viktig grej här!

Superknepet – så här funkar det

Det bästa och snabbaste sättet att göra isbitar är att använda VARMT vatten från en vattenkokare.

Processen kallas kallas för Mpemba-effekten och har två tänkbara förklaringar. Den ena är att eftersom varmt vatten avdunstar snabbare minskas volymen som ska frysas.

Den andra förklaringen säger att när vi använder kallt vatten så formas ett frostlager som fungerar isolerande och gör att det tar längre tid för vattnet att omvandlas till is.

 Oavsett anledningen bakom är det värt att testa – slutresultatet är ju detsamma!

Källa: Good Housekeeping
Text: Malin Perlheden/Allers
Bild: Shutterstock

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Läs också:

Så bäddar du sängen lika snyggt som på hotell

Så enkelt stryker du skjortan utan strykjärn

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…