Annons

Annons

Enkel äppelkaka

Nötter och äpplen tillsammans med mandelmassa är en mycket bra kombination.

Annons

Baka en enkel äppelkaka

8–10 bitar

3 äpplen
3 msk smör
2 msk strösocker
1/2 msk mald kanel
3 ägg
3 dl strösocker
50 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g mandelmassa
1 dl blandade nötter, grovhackade

Garnering:
stekta äppelklyftor
florsocker

Servering:
Vaniljsås eller glass

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Kärna ur äpplena och klyfta dem. Hetta upp smöret i en panna. Stek klyftorna med kanel och strösocker.

Vispa samman ägg och socker. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Häll blandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner i smeten. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten, häll i formen.

Lägg äppelskivorna i kakan och strö över de hackade nötterna. Grädda i nedre delen av ugnen, 30–35 minuter. Får kakan för mycket färg täck med folie.

Tips! Gör gärna lite extra smörstekta äppelklyftor – jättegott att servera till kakan!

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons