Annons

Annons

Festlig fiskterrin

Att laga fisk är inte svårt. Våra vanligaste sorter kan varieras i det oändliga, med fräscha tillbehör och spännande smaker.

Annons

fiskterrin
4 personer

Färs:
200 g laxfilé
200 g torskfilé
salt, peppar
2 tsk fransk senap
1 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
smör till formarna

Sås:
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 dl vispgrädde
1 dl hackad dill

Garnering:
4 skivor rökt lax

Sätt ugnen på 175 grader.
Tärna fisken och lägg i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Mixa snabbt till en färs, inte för länge. Ställ kallt 30 minuter.

Smöra portionsformar och fyll med färsen, slå formarna några gånger i skärbrädan så de packar sig. Ställ i vattenbad med kokande vatten och ställ in i ugn ca 35 minuter.

Skala och finhacka schalottenlöken, låt den bli lite glansig i smör i tjockbottnad kastrull, tillsätt grädden och koka sakta 5-10 minuter. Rör i dillen.

Stjälp upp fiskterrinerna på 4 tallrikar, forma en laxros av den rökta laxen. Servera med kokt potatis och den varma såsen.

Tips! Om du vill göra terrinerna randiga kan lax och torsk mixas var för sig och varvas i formarna.

Recept av Janet Gustavsson
Foto Erik Karlsson

Fler goda recept med lax!

lax med räktopping
Lax med räktopping

Bjud på paj med lax
Lax i paj är en klassiker

Lax i ugn
Ugnsbakad lax med räktopping och kålmos

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons