Annons

Annons

Festmat till nyår!

De baconfrästa bönorna ger det lilla extra, rödvinssåsen och smöret är gott att servera till.

Oxfile med parmaskinka

Bjud på en läcker 3-rätters meny på nyårsafton

Parmalindad oxfilé toppad med smält ört och vitlökssmör serverat med rödvinssås, ugnsrostade rotfrukter och baconfrästa haricots verts

6 personer

Parmalindad oxfilé:
1 1/3 kg oxfilé
salt, svartpeppar
4 msk finhackad timjan
3 msk finhackad rosmarin
14 skivor parmaskinka, sammanhängande och fina
steksnöre
2 msk smör

Annons

Garnering:
kryddgrönt

Sätt ugnen på 125°.
Putsa och jämna till köttet. Salta och peppra runt om. Finhacka örterna. Rulla köttet i örtblandningen.

Lägg ut skinkskivorna plant på plastfilm och placera köttet ovanpå. Rulla in köttet i skinkskivorna och bind runt med ett steksnöre så att skinkan ligger fint runt om köttet.

Hetta upp smöret och bryn köttet runt om. Lägg köttet på en bakplåtspappersklädd plåt och stek vidare i ugnens mitt till en innertemperatur på ca 55-60°, 45-60 minuter.

Ta ut och låt köttet vila en stund innan det skärs upp i skivor. Servera med ört- och vitlöksmör och baconfrästa haricots verts med grillade cocktailtomater. Se recept nedan.

Tips! 58-59° innertemperatur på köttet är ganska perfekt och brukar passa de flesta  gäster runt bordet.

Ört- och vitlöksmör

6 personer
4 msk finhackad persilja
4 vitlöksklyftor
150 g rumsvarmt smör
salt, svartpeppar

Finhacka persiljan och lägg i en bunke. Skala och finhacka vitlöken och vänd ner i bunken. Tillsätt smör och kryddor och rör eller vispa ihop till ett luftigt smör.
Smält smöret lätt och vid serveringen häll det över det skivade köttet.
Vill du hellre skiva smöret, forma en rulle, vira in i smörpapper och förvara i kylen. Skiva i fina skivor och servera till köttet.

Tips! Smöret kan serveras mjukrört, smält eller kylt i skivor efter behag.

rostade rotfrukter

Ugnsrostade rotfrukter

6 personer
1 kg fast potatis
2 palsternackor
3 morötter
2 rödlökar
5 vitlöksklyftor
1/2 dl finhackade örter (vi valde basilika, rosmarin och persilja)
3 msk olivolja
1 krm flingsalt

Vid servering:
60 g babyspenat

Sätt ugnen på 225°.
Tvätta och klyfta potatisen. Skala och skär palsternackor och morötter i stavar. Skala och klyfta lökarna. Ansa vitlöksklyftorna men skala dem inte. Finhacka örterna.
Fördela samtliga ingredienser på en bakplåtspappersklädd långpanna. Häll på olivolja och flingsalt och vänd om. Rosta strax under ugnens mitt ca 30 minuter.
Vänd ner finhackade örter och ansad minispenat.

Tips! Bladspenaten kan bytas ut mot annan småbladig sallad i de rostade rotfrukterna.

Baconfrästa haricots verts

6 personer

500 g frysta haricots verts
3 schalottenlökar
140 g bacon
2 msk smör
1 tsk flingsalt

Garnering:
2 kvistar körsbärstomater
Lite strösocker eller flytande honung

Sätt ugnen på 225°.
Placera tomaterna på en bakplåtspappersklädd långpanna. Strö över lite strösocker eller ringla över lite honung. Grilla tomaterna strax över ugnens mitt 20-25 minuter.

Koka haricots vertsen enligt förpackningens anvisningar. Häll av vattnet och ställ bönorna åt sidan.

Skala och finhacka lökarna. Strimla baconet. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs lök och bacon mjukt.

Blanda baconfräs med bönor i stekpanna under omrörning, smaka av med salt. Fördela blandningen på ett uppläggningsfat eller runt om oxfilén. Garnera med grillade körsbärstomater.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…