Annons

Annons

Filégratäng med rotfrukter och vitvinssås

Allt gott i en och samma form!

Annons

fläskfilegratäng
4 personer

4 portioner kokt ris
1 fläskfilé ca 600-700 g
salt, svartpeppar
2 msk smör
1 gul lök
3 morötter
1 palsternacka
2 msk smör eller margarin
3 dl crème fraiche paprika och chili
2 dl vitt vin
2 msk kalvfond
3 msk finhackade örter
1 msk maizena
300 g kantareller
1 msk smör
flingsalt
1 dl riven ost
persilja till garnering

Sätt ugnen på 225 grader. Putsa köttet och skär det i 1 cm tjocka skivor. Salta, peppra och bryn köttet på båda sidor. Ställ åt sidan.

Finhacka löken. Skala morötter och palsternackor och strimla dem. Fräs allt blankt och smidigt utan att det får färg. Tillsätt crème fraiche med vin, fond örter och låt koka upp. Red med maizena. Salta och peppra.

Fördela riset i en smord eldfast form. Lägg köttskivorna i mitten och häll såsen över, peta med en gaffel så att såsen rinner ner och filéskivorna syns lite.

Strö över riven ost och gratinera i 20 minuter. Ansa kantarellerna och stek dem och strö över flingsalt toppa gratängen med dem och strö över persilja.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons