Annons

Annons

Filégratäng – perfekt bjudrätt!

Festfin gratäng som fungerar utmärkt som bjudrätt. Saftig, smakrik och krämig. Smaken på färskosten mellan filéskivorna kan du variera efter eget tycke och smak.

�R 14 Grat�nger

4 personer
1 kg blandade rotfrukter ex: morötter, kålrot, potatis och palsternackor
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad persilja
3-4 msk tomatpuré eller chilisås
4-5 dl vispgrädde
1 1/2 -2 dl riven lagrad ost, ex Västerbottensost
1 fläskfilé á 700 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin
12 skivor rökt skinka
150 g färskost med smak av paprika

Annons

Garnering:
140 g stekt delad bacon
Kryddgrönt

Gilla Året Runt på Facebook

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och dela samtliga rotfrukter i mindre bitar. Skala och skiva löken tunt.
Blanda rotfrukter, lök, kryddor, persilja, tomatpuré/chilisås samt grädde. Fördela blandningen i en smord eldfast form och strö över riven, lagrad ost. Täck formen med folie och ställ in i ugnen i cirka 50-60 minuter.
Börja med fläskfilén så du kan lägga på den när ca 25 minuter återstår av tillagningstiden.  Putsa köttet och skär i skivor, salta och peppra.
Bryn skivorna runt om i matfett i en stekpanna. När 25 minuter återstår av gräddningstiden tar du ut gratängen och lägger filéskivorna ovanpå. Varva med färskost och vikta skinkskivor. Gratinera gratängen i cirka 20 minuter.
Stek baconskivorna och låt rinna av på lite hushållspapper under tiden. Dela i mindre bitar.
Ta ut gratängen och toppa med baconbitar och kryddgrönt.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Bästa bjudmaten – här hittar du recepten!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…