Annons
Annons

Fira med fläskfilé

Festlig fläskfilé toppad med ett ros­marindoftande äppelfräs och serverad med en sås smaksatt med calvados. Ett recept som passar perfekt som festmat!

ý

5 personer
1 fläskfilé ca 600 g
salt och svartpeppar
2 msk smör

Rostad potatis:
1 kg delikatesspotatis
3 msk olivolja
1/2 dl finhackade örter
flingsalt

Sås:
3 msk råströsocker
2 msk kalvfond
3 dl vatten
2 msk calvados
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Äppelfräs:
3 röda äpplen
1 rödlök
1 msk smör
2 kvistar finhackad rosmarin
1/2 dl sultanrussin eller
vanliga russin
2 msk flytande honung

Garnering:
örter

Kött: Sätt ugnen på 175 gra­der. Putsa köttet och salta och peppra runt om. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en eldfast form och stek vidare i ugnens mitt tills köttet har en innertemperatur på ca 67 grad­er. Ta ut köttet och låt det vila i ca 15 minuter innan du skivar upp det.

Potatis: Höj värmen på ugnen till 225 grader. Skölj po­tatisen och dela den i halvor. Fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper. Blanda örter och olja och häll över potatisen och rör om så att allt blandas samman. Strö över flingsalt. Rosta i ugnens mitt i ca 35 minuter.

Sås: Smält råsockret i en kastrull på ganska svag värme. Tillsätt försiktigt kalvfond och vatten och låt såsen koka upp och koka samman så att 2/3 återstår. Tillsätt calvados och vispa ner smöret. Smaka av med kryddor.

Äppelfräs: Tärna äpp­len, skala och finhacka löken. Finhacka rosmarinen. Hetta upp smör och fräs blandning­en tillsammans med russinen på svag värme ett par minuter utan att den får färg, tillsätt ho­nung och låt allt blandas sam­man.

Skiva upp köttet och placera på ett uppläggningsfat. Toppa med äppelfräset. Garnera med örter och servera sås och po­tatis till.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…