Annons

Annons

Fisk- och räkgryta med saffran

Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, chili och räkor. Fiskgryta är perfekt bjudmat, men passar lika bra en vanlig vardag. Här är ett enkelt och väldigt trevligt recept.

Annons

fiskgryta med saffran

4 personer

1 gul lök
200 g fänkål
1 liten röd paprika
2 msk smör
1 pkt saffran, 1/2 g
1 burk hela körsbärstomater eller hela plommontomater
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft
1 msk fiskfond
2 lagerblad
1/2 tsk salt
1/2 finhackad röd chili
400 g vit fiskfilé
500 g oskalade räkor

Topping:
1 dl crème fraiche
3 msk finhackad dill
100 g färskost

Garnering:
dill
citronklyfta

Servering:
pasta
bröd
ost

Finhacka löken. Ansa och strimla fänkålen riktigt fint. Tärna paprikan. Fräs grönsakerna med saffran blanka och smidiga utan att de får färg.

Tillsätt tomater, grädde, vatten, citronsaft, fond, lagerblad och salt. Kärna ur och finhacka chilifrukten och vänd ner i grytan. Låt allt koka samman på svag värme i ca 6–7 minuter. Rör om.

Putsa och skär fisken i tärningar ca 2 cm stora. Lägg försiktigt ner fisken i grytan och sjud i ca 3–4 minuter. Skala räkorna och låt dem bli varma i grytan. Klipp över dill.

Mixa crème fraiche och dill till en slät kräm. Tillsätt färskost och smaka av med lite salt. Vid serveringen toppa soppskålarna med lite av krämen. Servera pasta, bröd och ost till.

Recept: Baka ett gott bröd till grytan >>

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons