Annons

Annons

Läcker fiskgryta

Det krävs lite hackande och delande innan, men fiskgrytan blir mustig, matig och jättegod.

Annons
Fiskgryta

Fiskgryta

8 personer
350 g lax
400 g vit fiskfilé, t ex torsk
2 små gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1/2 röd chilifrukt
1 liten squash
2 små fänkålsstånd
4 normalstora morötter
5 medelstora potatisar
4 tomater
3 msk smör
1 kuvert saffran
2 tsk fänkålsfrön
2 krm cayennepeppar
4 tsk torkad timjan
1 1/2 liter vatten
3 dl vitt vin
4 msk fiskfond
salt och svartpeppar
2 dl crème fraiche
2 1/2 dl vispgrädde

Garnering:
bladpersilja och färsk timjan

Skär fisken i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka paprika och chilifrukt.
Skölj och tärna squashen. Ansa och strimla fänkålen. Skala morötter och potatis och dela i bitar. Dela tomaterna i stora bitar.
Hetta upp smöret i en stor gryta och lägg i saffran, låt allt smälta ihop. Lägg i lök och vitlök och fräs långsamt.
Tillsätt chilifrukt, fänkålsfrön, cayennepeppar och timjan. Tillsätt samtliga grönsaker och rör om. Späd med vatten, vin och fond.
Låt allt puttra sakta på medelvärme i 10–12 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Tillsätt crème fraiche och grädde, rör om. Lägg ner fisken och tomatbitarna och sjud försiktigt tills fisken är klar, ca 3 minuter.
Vänd ner hackad persilja och späda timjanblad.
Servera med ett gott bröd.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ
Fisksoppa med saffransdoft

Torsk med örter och skirat smör

Lax med ört- och mandeltäcke

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons