Annons

Annons

Fiskgratäng med skogschampinjoner

Bjud på en festlig gratäng med torsk, potatismos och krämig sås med skogschampinjoner,

Annons
Fiskgratäng med skogschampinjoner

Fiskgratäng med skogschampinjoner

4 personer
 1/2 strimlad purjolök
ca 800 g torskfilé, skinnfri
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 dl vitt vin

Gratängsås:
150 g skogschampinjoner
1 schalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl spad från den kokta fisken
2 dl vispgrädde
1 dl lagrad ost, riven
3 msk dill, finhackad

Potatismos:
800 g potatis
2 äggulor
2 msk smör
2 msk neutral olja eller rapsolja
salt och peppar

Garnering:
100–150 g körsbärstomater
grovhackad dill
citronklyftor

Sätt ugnen på 150°.
Ansa och strimla purjolöken mycket fint. Fördela i en smord ugnsform.
Salta och peppra torskbitarna och lägg dem ovanpå löken. Slå i vinet. Täck formen med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Ta ut och lyft upp fisken. Höj ugnsvärmen till 250°.
Ta undan spadet, men låt löken vara kvar i formen. Lägg tillbaka fisken.
Sås: Ansa svampen och dela i mindre bitar. Skala och hacka löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs lök och svamp utan att det tar färg. Strö över mjöl och späd med fiskspadet och grädde. Låt blandningen småkoka i ca 10 minuter. Tillsätt finriven ost, dill, salt och peppar.
Skala, dela och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt ånga torrt. Pressa potatisen och mosa ihop med äggulor, smör, olja, salt och peppar.
Häll såsen i formen. Spritsa moset längs formens kanter.
Halvera eller kvarta tomaterna och blanda med grovhackad dill. Fördela blandningen i mitten av formen.
Gratinera i ugnen tills sås och mos har fått fin färg.

Recept Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Vill du ha vintips till middagen?

LÄS OCKSÅ
Fiskgratäng med vitvinssås

Smakrik fisksoppa

Lax toppad med chiliräkor

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons