Annons

Annons

Fiskgratäng med vitvinsås och skaldjur

Fiskgratäng när den är som bäst, med vitvinsås, krämigt potatismos, på en bädd av grönsaker.

Annons
Fiskgratäng med vinsås och skaldjur

Fiskgratäng med vinsås och skaldjur

4 personer
800 g valfri fisk, lax eller vit fisk

Potatismos:
1 kg mjölig potatis
3/4 dl varm mjölk
2 msk smör
1 äggula
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fyllning:
1 stånd grön sparris
1 purjolök
100 g sockerärter
1 1/2 dl vitt vin
2–3 msk finhackad dill
1 msk vetemjöl
2 1/2–3 dl vispgrädde
1 citron, rivet skal
1 dl riven lagrad ost

Garnering:
200 g skalade räkor
100 g kräftstjärtar
dill
halverade sockerärter

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av.
Mosa eller mixa och tillsätt mjölk, smör och äggula. Smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse med ett fint tyll.

Dela fisken i bitar och lägg i mitten av en smord ugnsform.
Ansa sparrisen och bryt bort basen på stjälkarna. Dela stjälkarna i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken. Ansa sockerärterna och dela dem på mitten. Fräs grönsakerna blanka i lite smör. Tillsätt vin och dill.

Rör ut mjölet i lite av vispgrädden och rör ner i stekpannan. Tillsätt resten av vispgrädden samt citronskal. Låt allt koka samman på svag värme ca 2 minuter. Dra från plattan.

Häll såsen över fisken i formen. Spritsa ut moset längs formens kant. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 25 minuter.
Garnera med räkor, kräftstjärtar, dill och sockerärter. Servera med en sallad.

Recept Janet Gustavsson
Foto Erik Karlsson

Tips på ett gott vin till middagen hittar du här >>

Fler goda recept:
Fiskgratäng med skogschampinjoner

Fiskgratäng med knaprigt täcke

Fiskgratäng med spätta, räkor och hummersmak

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons