Annons

Annons

Helstekt fläskfilé med rostade rotfrukter och örtolja

Helstekt fläskfilè med örtolja och ungsrostad potatis och rotfrukter. Vilken festrätt!

Fläskfilé med rotfrukter och örtolja recept

Fläskfilé med rotfrukter och örtolja

4 personer

ca 700 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
matfett till stekning

Rostade rotfrukter:
800 g delikatesspotatis
4 morötter
2 palsternackor
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
skal och saft från1 citron
flingsalt

Annons

Rostade tomater:
2 kvistar cocktailtomater
lite flytande honung

Örtolja:
1 dl valfria hackade örter
1 dl olivolja
rivet skal av 1 citron,
salt och peppar

Garnering:
kryddgrönt

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Putsa köttet samt salta och peppra. Hetta upp matfett och bryn köttet runt om.
3. Tvätta potatisen och dela dem om de är stora. Skala och dela morötter och palsternackor i bitar. Blanda det med olja, honung, citronsaft och rivet citronskal. Strö över lite flingsalt. Fördela det på en plåt med bakpapper och lägg fläskfilén vid sidan om.
4. Stek mitt i ugnen till köttet har en innertemperatur på 65°, 20–25 minuter. När ca 10 minuter återstår, lägg in tomaterna och häll över lite honung och låt dem rostas med.
5. Örtolja: Blanda samman alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
6. Skiva upp köttet och servera med rotfrukterna, tomaterna och örtoljan. Garnera med kryddgrönt.

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Fläskfilé med hasselbackspotatis under krämigt täcke

Krämig fläskfilégratäng med bacon och pasta

Krämig potatisgratäng med örtbakad fläskfilé

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…