Annons
Annons

Fläskfilé och pastagratäng

Krämig gratäng med fläskfilé och pasta, en middagsfavorit!

Allt i en form, fläskfilé, bacon, pasta och en krämig sås.

Allt i en form, fläskfilé, bacon, pasta och en krämig sås.

4 personer
400 g kokt pasta
700 g fläskfilé
salt, svartpeppar
smör eller olja till stekning och form
300 g färsk spenat
1 purjolök
1 valfri paprika
140 g bacon, tärnad

Gratängsås:
1 gul lök
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 dl vitt vin
2–3 msk konc. kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk cream cheese
1 1/2 dl riven lagrad ost

Annons

Garnering:
persilja
paprikaringar

Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs spenaten mjuk i smöret, krama ur all vätska. Strimla purjon, tärna paprikan och fräs utan att det får färg. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Blanda det stekta med pastan och fördela i en smord ugnsform. Putsa och skiva filén, salta och peppra. Stek köttet i lite matfett 2–3 minuter på varje sida.

Gratängsås: Finhacka löken och fräs i lite matfett i en vid panna. Tillsätt grädde, mjölk, vin och kalvfond. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda 3–5 minuter. Lägg ner filéskivorna i såsen. Låt allt puttra ca 20 minuter. Rör ner cream cheese när såsen är nästan klar och låt den smälta. Häll blandningen över pastan i formen.
Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter. Garnera med persilja och paprikaringar.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…