Annons

Annons

Fläskfilé på saffrans- och gräddkokta rotfrukter

En riktigt god fläskfilé på en bädd av rotfrukter som kokats med grädde och saffran – mums!

Annons

Fläskfilé med rotfrukter

Bra mat som sköter sig själv och kräver kort beredningstid.

4 personer

Gräddkokta rotfrukter:
1 kg blandade rotfrukter, t ex morötter, kålrot, potatis, persiljerötter, sötpotatis och palsternackor
1 gul lök, skivad
5 dl vispgrädde
salt, svartpeppar
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad rosmarin
1 kuvert saffran, 1/2 g
1 1/2–2 dl riven lagrad ost, t ex Västerbotten

Fläskfilé:
1 fläskfilé, ca 700 g
salt, svartpeppar
2 msk smör
10-12 cocktailtomater, halverade
3/4 dl riven lagrad ost

Garnering:
kryddgrönt, t ex rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Blanda rotfrukter, lök, kryddor, persilja, saffran och grädde.
Fördela blandningen i en smord ugnsform och strö över riven lagrad ost. Täck med folie och tillaga i ugnen ca 50–60 minuter.

Putsa köttet, skiva det, salta och peppra. Bryn skivorna i smör. När 18 minuter av gräddningstiden för rotfrukterna återstår placera köttskivorna i en rad ovanpå rotfrukterna.
Strö ut tomaterna över gratängen. Strö över lite riven ost och gratinera vidare i ugnens mitt. Garnera och servera.

Servera ett gott glas vin till middagen – här hittar du våra vintips >>

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Godaste bjudmaten!

Ugnslax
Recept: Ugnslax med rotfrukter och ärtröra

Kyckling med potatisgratäng
Recept: Kyckling med potatisgratäng

�R 14 Grat�nger
Recept: Festlig filégratäng

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons