Annons

Fläskfilégratäng med rotfruktsmos

En festgratäng serverad med ett gott rotfruktsmos med både selleri och kålrot. Vitt vin i gratängsåsen ger gratängen en fyllig och god smak.

Annons

Gratäng

Fläskfilégratäng med rotfruktsmos.

4–6 portioner

Rotfruktsmos:
250 g kålrot
150 g rotselleri
2 palsternackor
600 g potatis
2 ägg
3 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 fläskfilé á 700 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin
250 g broccoli
150 g haricots verts
1 gul lök

Gratängsås:
2 schalottenlökar
2 msk smör eller margarin
3 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
3 msk kalvfond
3 msk färskost
1 krm svartpeppar
1 dl riven lagrad ost

Garnering:
kryddgrönt, vi valde rosmarin

Rotfruktsmos: Skala kålrot, rotselleri, palsternacka och potatis och dela i bitar. Koka rotfrukterna mjuka i lättsaltat vatten och häll av vattnet. Ånga av dem och mosa dem väl. Blanda finhackad persilja, kryddor och ägg.

Putsa köttet och skär i skivor. Salta och peppra runt om. Hetta upp matfett och bryn skivorna på båda sidor, ta av från plattan.

Ansa och dela broccolin i mindre buketter, ansa bönorna. Koka i lättsaltat vatten i cirka 1 minut, spola av i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Klicka eller spritsa ut rotfruktsmoset i en smord eldfast form utmed form ens kant.

Fördela broccoli, bönor och lök i formens mitt. Lägg filéskivor ovanpå grönsakerna.

Sås: Skala och finhacka löken till såsen i en vid panna. Tillsätt grädde, vin och kalvfond. Smaka av med salt och peppar. Koka upp såsen och låt den sjuda i cirka 5 minuter. Lägg ner osten och låt den smälta ner i såsen.

Sätt ugnen på 225 grader. Häll såsen över köttet och peta med en gaffel så att såsen rinner ner mellan ingredienserna. Strö över riven ost och gratinera i ugnens mitt i cirka 18 minuter. Ta ut och garnera.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…