Annons

Annons

Fläskfilépaj med kryddig paprikaröra

Matig gratäng med fläskfilé, ajvar relish och lagrad ost. Passar utmärkt både till vardag och till fest!

Fläskfilépaj med kryddig paprikaröra
4 personer

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
190 g marinerade kronärtskockor
1 bit fläskfilé, ca 600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
2 grillade paprikor, strimlade

Annons

Stanning:
3 ägg
1 dl crème fraiche
1 dl ajvar relish
3 dl vispgrädde
2 dl riven lagrad ost,
t ex västerbottensost
3 msk finhackad persilja

Garnering:
kryddgrönt

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda vetemjöl, smör och vatten, gärna i en matberedare. Kör tills du har en degboll. Svep in i plastfilm och låt
degen vila svalt, ca 10 minuter.
3. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga 
pajskalet med en gaffel och förgrädda
skalet i ugnens mitt, ca 10 minuter.
4. Låt kronärtskockorna rinna av. 
Putsa köttet, salta och peppra.
 Hetta upp smöret och bryn
köttet runt om.
5. Flytta över köttet till en ugnsform och stek vidare i ugnens mitt, ca 15 minuter. Låt köttet vila en stund och skiva sedan upp det.
6. Vispa samman samtliga 
ingredienser till stanningen. Häll halva mängden i formen. Fördela strimlad paprika och 
kronärtskockor i pajskalet. Häll resterande stanning över, peta med en gaffel så att stanningen rinner ner mellan fyllningen. Skiva köttet och
lägg runt pajformens kant.
7. Grädda i nedre delen av ugnen,
 ca 35–40 minuter, känn med sticka.
Täck med folie i slutet om pajen får för mycket färg. Garnera med kryddgrönt.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…