Annons

Annons

Glutenfri mandelkaka med syltad ingefära

Den här underbara mandelkakan serveras med syltad ingefära till – en oväntad och fantastisk smakkombination. En klick grädde till är pricken över i.

Baka glutenfri mandelkaka

ca 8 bitar

Mjuk mandelkaka:
3 ägg
1 dl mörkt farinsocker
1 dl strösocker
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g smält smör

Syltad ingefära:
200 g färsk ingefära
1 1/2 dl vatten (avkok från ingefäran)
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl mörkt farinsocker
1 vaniljstång
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
5 kardemummafrön

Annons

Mandelkakan: Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant med smör och bröa den med mandelmjöl.
Vispa ägg, farinsocker och strösocker länge tills det blir riktigt fluffigt.

Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och tillsätt dem tillsammans med smält smör i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop smeten tills den blir jämn. Häll smeten i formen och grädda kakan ca 25 minuter.

Syltad ingefära: Skala och finhacka ingefäran. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker ingefäran. Koka mjuk under lock, ca 1 timme.
Sila bort ingefäran och ta vara på 1 1/2 dl av ingefärsvattnet. Blanda vattnet med övriga ingredienser och låt koka upp på låg värme.

Tillsätt ingefäran och låt sjuda på låg värme i ca 45 minuter. Förvara i en burk med tättslutande lock. Den syltade ingefäran håller några månader i kylskåp.
Servera mandelkakan med den syltade ingefäran och lättvispad grädde.

Recept och bild: Smilla Luuk

Prova även de här glutenfria recepten:

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…