Annons

Glutenfri solskenskaka

Baka en härlig solskenskaka och njut av solen. Receptet är fritt från gluten.

Annons

Glutenfritt av Janet Gustavsson

Grunddeg
25 g jäst
50 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma, stött
6 dl glutenfri mjölmix, Semper

Smula ner jästen i en degbunke, smält matfettet och tillsätt det i mjölken, rör ut jästen i den ljumma degvätskan, tillsätt socker, salt, kardemumma och mjölmix.

Fyllning
1/4 vaniljstång
1 dl mjölk
2 msk strösocker
1 äggula
3 msk majsstärkelse
15 g smör
1 dl aprikosmarmelad

Pensling
1 ägg
pärlsocker

1. Gör grunddegen, låt jäsa övertäckt 30 minuter.
2. Dela vaniljstången mitt itu och skrapa ur fröna, lägg i kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.
3. Vispa socker, äggula och majsstärkelse fluffigt, slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt under vispning tills det börjar tjockna, häll över i en skål och tillsätt smöret skuret i tärningar.
4. Kavla ut degen till en degplatta, bred på vaniljkräm och aprikosmarmelad. Rulla samman till bullar och lägg glest i en form med löstagbar kant. Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Pensla med ägg och strö över pärlsocker, grädda cirka 25 minuter.

Av Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson

Vill du ha fler tips på härliga bakverk fria från gluten? Här kommer 5 goda recept!
Ljuvlig mintchokladkaka

Rulltårta med choklad och lemoncurd

Hallonbullar

Kaffecheesecake

Lyxlängd med nutella

Följ oss på facebook.com/vialskarglutenfritt

 

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons