Annons

Annons

Glutenfria apelsinrutor med frosting

Baka goda rutor i långpanna. Frostingen ovanpå är inte fast och därför kan kakan inte frysas.

Annons
Baka glutenfria apelsinrutor med frosting

Baka glutenfria apelsinrutor med frosting

Ca 20-24 rutor
200 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl strösocker
3 ägg
1 apelsin, rivet skal
1,5 msk apelsinsaft
3/4 dl standardmjölk
4,5 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Apelsinfrosting:
35 g rumsvarmt smör eller margarin
200 g färskost
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 apelsin, rivet skal

Garnering:
halverade apelsinskivor

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa samman smör och strösocker poröst och luftigt i en degbunke. Tillsätt äggen och forsätt vispa en stund till. Blanda i apelsinskal, apelsinsaft och mjölk.
Blanda samman mjölmix, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta ner detta i smeten.

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 28 x 32 cm. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 25-30 minuter, känn med sticka. Ta ut och låt kallna.

Vispa samman smör och färskost luftigt med hjälp av en elvisp. Sikta ner florsocker och vaniljsocker, vänd ner rivet apelsinskal.
Bred ut frostingen på den kalla kakan, använd en smörkniv eller en palettkniv så blir det slätt och fint. Garnera med halverade apelsinskivor.
Låt frostingen stelna något, innan du skär i rutor. Men tänk på att det är en mjuk frosting så den blir inte hård.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons