Annons

Annons

Glutenfria saffransbullar i långpanna

Glutenfria långpannerutor med färskostfyllning som gör dem extra saftiga.

Annons

Baka glutenfria saffransbullar i långpanna
Härliga rutor i långpanna med en krämig apelsin- och vaniljfyllning.

Ca 25 bitar
50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
250 g kesella lätt
1 ägg
500 g mjölmix, vi använde Lailas blå mjölmix

Fyllning:
200 g rumsvarm färskost
150 g smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
rivet skal av 1 apelsin

Pensling:
1 ägg
pärlsocker
mandelspån

Smula ner jästen i en skål.
Stöt saffran i en mortel tillsammans med 1 tsk strösocker.

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffransblandningen. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37° .
Häll blandningen över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.

Tillsätt salt, strösocker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats.

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Platta ut degen till en platta, ca 30×40 cm. Placera plattan i en bakplåtspappersklädd långpanna. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter. När degen jäst klart, gör du gropar i degen tätt, tätt och ganska djupt. Fördela fyllningen i groparna.

Sätt ugnen på 225°. Pensla kakan med ett uppvispat ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-13 minuter. Titta så att inte kakan bränns på slutet. Ta ut, låt svalna och dela i rutor.

Tips! Ett bra tips är att spritsa ner fyllningen i hålen så att den kommer långt ner i kakan – den jäser nämligen upp och blir ordentligt hög.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

glutenfria saffransbullar
Recept: Baka glutenfria saffransbullar med kardemumma

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons